OTÁZKY A ODPOVĚDI

Jag är smittad med toxoplasmos, borde jag göra abort ?

Säkert inte. Med stor sannolikhet har du bara latent toxoplasmos, alltså du smittades länge sedan, helst i barndom, och då finns det ingen risk för ditt barn. Om läkare har påvisat att smittan bröt ut under graviditeten, alltså att du har väldigt höga nivåer av antikroppar i kroppen, inkl. IgM- eller IgA-antikroppar, är en preventiv behandling och nogrann övervakning av fostret nödvändig. Först om smittans överföring till fostret bevisas, är det meningsfullt att tänka på abort.